Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Po čase dluhů nastal čas škrtů

Po měsících odkladů a váhání se premiér Vladimír Špidla rozhodl: spojil osud své vlády s pokusem ministra financí Bohuslava Sobotky o zastavení růstu státních dluhů. Vláda se zavázala, že až do konce funkčního období bude rok od roku snižovat propad státního rozpočtu. Celé veřejné finance by tak v roce 2006 neměly mít hlubší schodek než 4 % HDP. Závazek je na světě, teď zbývá těžší úkol: prosadit úspory, díky nimž se ho podaří splnit.

mobrazek_852.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_852.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Je jim jasné, že bez reformy veřejných financí padne vláda? Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Je jim jasné, že bez reformy veřejných financí padne vláda? Foto Králík • Autor: Respekt

Po měsících odkladů a váhání se premiér Vladimír Špidla rozhodl: spojil osud své vlády s pokusem ministra financí Bohuslava Sobotky o zastavení růstu státních dluhů. Vláda se zavázala, že až do konce funkčního období bude rok od roku snižovat propad státního rozpočtu. Celé veřejné finance by tak v roce 2006 neměly mít hlubší schodek než 4 % HDP. Závazek je na světě, teď zbývá těžší úkol: prosadit úspory, díky nimž se ho podaří splnit.

Důvěra stoupá

V pondělí by měl kabinet definitivně schválit, jak budou úsporná opatření vypadat. 23. července dostanou balík reformních zákonů poslanci. „Ochota podpořit reformu v předkládané podobě vzrůstá každým dnem. Poslanci si uvědomují realitu. Vědí, že bez reformy by padla vláda, a vědí, že po případných volbách už by s velkou pravděpodobností svá křesla v parlamentu neobhájili,“ tvrdí člen rozpočtového výboru a poslanec za ČSSD Jan Mládek. Všimla si toho i renomovaná agentura FitchRatings, která sleduje schopnost zemí splácet dluhy, a zlepšila Česku hodnocení.

Proti reformě protestují odbory, premiér však odmítá možnost, že reforma by se mohla změkčit. „Jestli dojde k nějakým úpravám, tak jedině směrem k větší razanci,“ říká Špidla. Zároveň poprvé připustil, že při všech obrovských schodcích nedává rozpočet vládě mnoho šancí plnit priority, které si vytkla ve svém programu, například podporu vzdělání či vědy. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].