Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Přispějte mi na vilu

Fotografie: Nebuď byrokrat a pomož. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Nebuď byrokrat a pomož. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Začalo to jako radost a končí v slzách: loni koncem roku se v Roztokách u Prahy radovali z dvanáctimilionové dotace na výstavbu inženýrských sítí, dnes skřípají zuby nad tím, že stát chce své peníze zpátky. Město sice už část dotace utratilo, ale vrátit ji musí – nemělo na ni nárok. Nová infrastruktura totiž neměla sloužit obci, ale soukromé firmě Ekospol, která v Roztokách staví luxusní čtvrť. A tak se tohle malé satelitní městečko severně od metropole rázem stalo ukázkovým případem, jak se tady zneužívají dotace na podporu bydlení.

Všude samý Ekospol

V prosinci loňského roku odcházeli do důchodu dva pracovníci odboru podpory bydlení ministerstva pro místní rozvoj – jeho ředitel Jiří Vavrečka a zástupce Jaroslav Fuksa. Když jejich agendu přebíral nový ředitel Jiří Klíma, narazil na dopis, v němž jeden z referentů odboru upozorňoval nadřízené, že do Roztok směřuje dotace, na kterou obec nemá nárok: pozemky, do nichž má stát investovat, totiž nepatří městu, ale soukromé firmě jménem Ekospol.

Nového ředitele zaujalo, že jeho předchůdci nevzali toto varování vážně, a nechal prověřit dotace z poslední doby. Zjistil přitom, že případ, kdy stát penězi daňových poplatníků dotuje soukromou komerční výstavbu, nebyl zdaleka ojedinělý. Jen firmě Ekospol „pomohli“ dva zmínění úředníci stejným způsobem ještě v nejméně dvou dalších případech (další dotace…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].