Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Někdo se bál nepořádku, jiný ghetta

Když začal indický vizionář Kumar Vishwanathan před pěti lety mluvit o stavbě vesnice, ve které najdou nový domov lidé odepsaní úřady po tehdejších moravských povodních, vypadal jako pošetilý blázen. Nad ideou vesničky, kde spolu budou společně žít bílí a Romové, lidé zpočátku kroutili hlavou. Jedni se báli střetů a nepořádku, druzí ghetta a další nevěřili, že bude kdy nějaký dům vůbec postaven. Dnes ale v nových domech na okraji Ostravy bydlí třicet rodin a leckdo jim život ve Vesničce soužití závidí.

Fotografie: Zatím je to tu pěkné a chceme, aby se to tu pěkné udrželo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zatím je to tu pěkné a chceme, aby se to tu pěkné udrželo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Když začal indický vizionář Kumar Vishwanathan před pěti lety mluvit o stavbě vesnice, ve které najdou nový domov lidé odepsaní úřady po tehdejších moravských povodních, vypadal jako pošetilý blázen. Nad ideou vesničky, kde spolu budou společně žít bílí a Romové, lidé zpočátku kroutili hlavou. Jedni se báli střetů a nepořádku, druzí ghetta a další nevěřili, že bude kdy nějaký dům vůbec postaven. Dnes ale v nových domech na okraji Ostravy bydlí třicet rodin a leckdo jim život ve Vesničce soužití závidí.

Štěstí v neštěstí

Všechno začalo velkým bezprávím. V roce 1997 vyhnala stoletá voda mezi desítkami tisíc Moravanů i 450 obyvatel ostravského Hrušova. Radnice Slezské Ostravy však našla důstojné bydlení jen pro část z nich. Sedmadvacet romských rodin ze zničených přízemních bytů radní nastěhovali do upravených stavebních buněk, další lidé se z nouzových ubytoven ve školách museli koncem prázdnin vrátit do plesnivých bytů v chátrajícím Hrušově. „Řekli jsme cikánům rovnou, ať si nemyslí, že se dostanou jinam než zpátky do svých kvartýrů,“ vysvětlil postoj úřadu rok po povodních místostarosta Slezské Ostravy Petr Kudela (KDU-ČSL).

Lidé, které úřad odepsal, však měli velké štěstí. Ujal se jich totiž trpělivý a schopný zastánce – Kumar Vishwanathan, mladý Ind, který počátkem 90. let přišel na Moravu za svou českou manželkou a učil na olomouckém gymnáziu fyziku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].