Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bill Gates chce váš telefon

Pěkný mobil, máte na něm Windows? Taková otázka může dávat smysl už dnes, ale zatím zní neobvykle. V blízké budoucnosti však může být operační systém a spolu s ním i další programové vybavení nejdůležitější vlastností mobilního telefonu. Výrobci softwaru to dobře vědí a snaží se získat co nejlepší pozici na trhu, který je větší a důležitější než počítačový. Jen v České republice je přes osm milionů mobilních telefonů, zhruba tedy čtyřikrát více než osobních počítačů. Na rozdíl od počítačů mají lidé své mobily neustále u sebe, připojené k síti a dovedou s nimi bez problémů zacházet. To je ideální příležitost nabídnout jim další možnosti a díky tomu prodat spoustu softwaru.

Telefon netelefon

Říkat dnes mobilu „telefon“ je stejně nepřesné a konvenční jako říkat počítači počítač. PC se používá ke všemu možnému od komunikace po hraní her, vlastní počítání v tom rozhodně žádnou velkou roli nehraje. Stejně tak mobilní telefon slouží k mnoha jiným účelům než jen k hlasové komunikaci. Posílání krátkých textových zpráv SMS je pro většinu uživatelů přinejmenším stejně důležité jako telefonování. Stále více lidí používá mobilní telefon v roli modemu a připojuje pomocí něj svůj počítač k internetu. Na internet lze však vstoupit i přímo z mobilu pomocí technologie WAP.

Vestavěný diář a kalkulačka patří dnes do výbavy i těch nejlevnějších mobilů. Běžnou aplikací jsou také hry. Všechny tyto programy je zpravidla možné nahrávat do telefonu ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].