Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Simulanti, stavbaři – a dost

Fotografie: Nikomu to neříkejte, ale vedle prý už seškrtali spoření falešnému marodovi. Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Nikomu to neříkejte, ale vedle prý už seškrtali spoření falešnému marodovi. Foto Archiv • Autor: Respekt

Práce na největší reformě veřejných financí v historii Česka, která má skoncovat s prudce rostoucími státními dluhy, se zastavily. Pro léta 2004–2006 chce ministr financí Bohuslav Sobotka snížit schodky celkem o 200 miliard, přičemž změny by pocítil v peněžence každý – týkaly by se daní, sociálních dávek, stavebního spoření či nemocenské. Jenže pracovní skupina pro reformu, kterou vede sám premiér a zasedají v ní ekonomičtí experti vládní koalice, se už dva týdny nesešla. A žádné důležité rozhodnutí s největší pravděpodobností nepadne před sjezdem ČSSD, který se koná koncem měsíce.

Už žádní marodi

Výsledky “Sobotkovy reformy” jsou dosud velmi skromné. Premiérova pracovní skupina, podle jejíchž rozhodnutí se připravují zákony do vlády, se dokázala shodnout na třech věcech: změnách ve stavebním spoření, nemocenské a auditech výdajů jednotlivých úřadů (mají zjistit, nakolik smysluplně se utrácejí peníze daňových poplatníků).

Nová pravidla nemocenské by měla učinit přítrž falešným marodům. První dva až tři týdny by už lidem neplatil nemocenskou stát, ale jejich zaměstnavatel. Firmám se za to sníží povinné odvody na nemocenské pojistné – dnes za každého zaměstnance odvádí 4,4 % jeho hrubého platu. Podle ministra práce Zdeňka Škromacha by pokles odvodů mohl být o 1,1–1,6 %, v závislosti na tom, jak dlouhou dobu nemoci bude nakonec firma svým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].