Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Trochu drahé Vánoce

Rozzářený strom, vánoční hudba, veliký dřevěný betlém, živý oslík, ovce a lama na rozhozeném seně, vůně svařeného vína. Kolem dokola osvícené kulisy staré Prahy s věžemi Týnského chrámu, od nichž se nedají odtrhnout oči. Když nehraje hudba, zní zvonkohra nebo bijí hodiny Staroměstské radnice. Mezi tím se éterem nesou všechny možné evropské jazyky, lidé nakupují a hodně se baví. Vánoce v centru Prahy se radním hlavního města zase povedly.

Tedy toto vše lze spatřit na povrchu. Pod ním panují syrovější rysy české vánoční reality. Svědectví o ní jsou velmi přesvědčivá, i když – jak je v tuzemsku zvykem – se říkají jen opatrným šeptem.

O co jde. K organizaci staroměstských trhů si město najalo agenturu podnikatele Milana Šmerdy. Ten za pronájem nejrušnějšího náměstí nic neplatí, jako protislužbu „vánočně vyzdobil“ centrum Prahy. Přitom zájem prodávat na Šmerdových trzích je enormní. A enormní je prý i korupce, která kolem pražských vánočních trhů panuje. Alespoň to tvrdí lidé, kteří možnost prodávat na Staroměstském náměstí dostali. Pokud ale někdo z nich náhodou něco prozradí, tak jedině přísně anonymně.

Jedna z desítek šťastných, kteří si tu mohli pronajmout stánek, je i paní Jana z pražského Smíchova. „Podmínky jsou tady tvrdé a musí se platit,“ popisuje cestu ke svému vánočnímu kiosku s cukrovím. „Za stánek platím šest tisíc korun za den. Abych to místo dostala, musela jsem dát deset tisíc úplatek člověku, který to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].