Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Tajemství českých Vánoc

Tak jaké asi budou ty letošní Vánoce? Ta otázka vzrušuje určitě děti, pro které jsou zabalené dárky pod rozzářeným stromkem skutečným vyvrcholením roku. S dospělými je to těžší: na „Ježíška“ už nevěří a blížící se svátky jim většinou zvěstují jen řadu menších či větších starostí. Přesto však každoročně shánějí a zdobí stromek, pečou cukroví a chystají bohatou štědrovečerní hostinu. Přesto pak tiše sedí u svátečního stolu a s dojetím sami zpívají či alespoň naslouchají zpěvu koled z rádia či gramofonu. Rozhodnost, s jakou Češi v poslední době hájí své zvyky proti nájezdu Santa Klause, nasvědčuje tomu, že za nimi stojí dlouhá a silná tradice. A je to pravda – i když jen zčásti.

Tak jaké asi budou ty letošní Vánoce? Ta otázka vzrušuje určitě děti, pro které jsou zabalené dárky pod rozzářeným stromkem skutečným vyvrcholením roku. S dospělými je to těžší: na „Ježíška“ už nevěří a blížící se svátky jim většinou zvěstují jen řadu menších či větších starostí. Přesto však každoročně shánějí a zdobí stromek, pečou cukroví a chystají bohatou štědrovečerní hostinu. Přesto pak tiše sedí u svátečního stolu a s dojetím sami zpívají či alespoň naslouchají zpěvu koled z rádia či gramofonu. Rozhodnost, s jakou Češi v poslední době hájí své zvyky proti nájezdu Santa Klause, nasvědčuje tomu, že za nimi stojí dlouhá a silná tradice. A je to pravda – i když jen zčásti.

Začalo to v Římě

Jsme ve starověkém Římě ve 3. století našeho letopočtu. Každý rok v den zimního slunovratu pětadvacátého prosince oslavují Římané narození Nepřemožitelného Slunce, Sol Invictus. Nejde jen o radost z blížícího se jara, v čase slunovratu přece zima teprve začíná. Oslavy slunovratu v antickém Římě stejně jako ve zbytku pohanské Evropy mají široký symbolický význam vyjadřující představy o vítězství světla nad tmou, věčné obnovy přírodního cyklu a života. Slavnosti římského slunovratu triumfují v roce 274, kdy je císař Aurelianus povyšuje na oficiální římský svátek.

Křesťanství už v té době do tehdejšího hlavního města Evropy dorazilo, dominantním náboženstvím se ale ještě nestalo. První křesťané také v tom čase slaví hlavně Kristovo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].