Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na pokraji občanské války

Barel ropy nyní na světových trzích pořídíte za více než třicet dolarů, ačkoli běžně je alespoň o dva dolary levnější. Očekávaná válka v Iráku tu hraje jen částečnou roli. Daleko významnější vliv má generální stávka ve Venezuele, která je pátým největším vývozcem „černého zlata“ na světě a třetím nejvýznamnějším dodavatelem ropy do USA. Těžařské pumpy ve Venezuele jedou na 20 % produkce oproti obvyklým třem milionům barelů denně. S tím, jak tamní stávka vstoupila už do čtvrtého týdne, se hrozba celosvětového ropného šoku dále přiblížila realitě.

Referendum

Opozice vůči venezuelskému prezidentu Hugovi Chávezovi vyhlásila generální stávku 2. prosince na podporu předčasného referenda o prezidentově odvolání z funkce. Stávkující, zejména střední inteligence, vedeni odborovými předáky a šéfem venezuelské obchodní komory, požadují, aby se referendum konalo do dubna příštího roku. Chávez se samotným referendem souhlasí, hájí se však ústavou, která říká, že jej lze uspořádat až po polovině prezidentova funkčního období. V Chávezově případě, jehož mandát vyprší na začátku roku 2007, tedy 31. srpna 2003. Opozici se to zdá pozdě, a tak vstoupila do stávky, která má ochromit ekonomiku Venezuely a přimět Cháveze k rezignaci.

Ekonomika země se v podstatě rovná petrolejářský průmysl, přesněji řečeno státní ropná společnost PDVSA: tvoří 80 % exportu Venezuely a až 40 % se podílí na jejím hrubém domácím produktu. Chávezovy pokusy plně ovládnout…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].