Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ten národ se ještě nenarodil,

Rámeček

DANIEL HANNAN (1971) vystudoval moderní historii na univerzitě v Oxfordu. Ještě za studií vstoupil do Konzervativní strany. V roce 1994, kdy byl zvolen poprvé do Evropského parlamentu, patřil k jeho nejmladším členům. Před třemi lety získal křeslo v EP podruhé. Hannan působí i jako publicista v konzervativním tisku: už řadu let píše úvodníky pro list The Daily Telegraph a pravidelně přispívá do týdeníku The Spectator. Napsal také několik knih převážně o evropské integraci. Je svobodný a bezdětný. Rozhovor s ním se uskutečnil předminulý týden u příležitosti debaty o rozšíření v Evropském parlamentu, jíž se zúčastnili také poslanci z kandidátských zemí včetně Česka.

Poslouchal jste vystoupení Václava Klause?

Přijel jsem do Štrasburku pozdě. Nicméně názory pana Klause znám. Do jisté míry ho obdivuju, a kdybych byl Čech, asi bych ho volil. Mám však pocit, že se mu přihodilo to, co většině euroskeptiků, když se dostanou k moci: změnil některé názory. Pamatuju se, jak říkal, že je proti euru, ale když se dostal do vlády, byl pro. Teď je možná zase proti. Jeho postoje se přiblížily lidem z CDU a CSU, tedy federalistům z Evropské lidové strany.

Víte, že se uchází o post českého prezidenta?

Zaslechl jsem to. Možná proto je teď proevropštější.

Tvrdíte, že debata ve štrasburském parlamentu se konala jen proto, aby jednotlivé frakce na-shromáždily co nejvíce peněz na svůj provoz podle množství jazykových skupin.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].