Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Guvernér Evropské centrální banky Wim Duisenberg (67) má trable se svou láskyplně milovanou manželkou. Německý bulvár Bild se na nich pásl čtyři dny za sebou a dokonce i Wall Street Journal jim věnoval článek na titulní straně. Gretta Duisenbergová (60) se jako známá levicová aktivistka vášnivě věnuje Blízkému východu. V dubnu kráčela s palestinskou vlajkou v průvodu, který údajně provolával antisemitská hesla; vlajka celý květen visela před domkem Duisenbergových v Amsterodamu, než ji guvernér vlastnoručně sundal; paní Duisenbergové se také připisuje několik nenávistných výroků vůči Židům (ona sama je popírá); tento měsíc sešlo z její návštěvy u Jásira Arafáta, protože Izrael ji označil za nevítanou osobu.

Nikdo neví, co si o tom guvernér myslí. Od názorů své ženy se nedistancoval ani při interpelaci v Evropském parlamentu. Pouze zopakoval, že nemají nic společného s funkcí strážce evropské měny. Evropský židovský kongres ovšem namítá, že bez této funkce by paní Gretta neměla ani zlomek své publicity. Na to už guvernér mlčí – z úzkých ho vysvobodí až ohlášená rezignace v létě 2003.

•••

Mezinárodní měnový fond minulé úterý promluvil k České republice stručně, jasně a varovně: jestli to tak s vašimi rozpočtovými schodky půjde dál, do eurozóny se nedostanete, ani kdybyste sebevíc chtěli. V roce 2007 bude mít země vyšší schodek veřejných rozpočtů, než jsou povolená 3 % HDP. Jestliže byla Unie svobody po sestavení vládního prohlášení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].