Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Soud zlomil Fenclův bič

Pro obyčejného zákazníka je to dobrá zpráva, pěstitelé cukrové řepy a úředníci ministerstva zemědělství však s vážnou tváří mluví o „katastrofě“. Řeč je o verdiktu z minulého pondělka: Ústavní soud zrušil neprůhledný systém kvót na výrobu cukru, vzniklý za éry ministra Jana Fencla. V praxi to znamená, že cukrovary nyní smějí bez omezení pustit svou produkci na domácí trh. Podle odhadů by mohl cukr v obchodech zlevnit asi o tři koruny. „Katastrofa“ pak spočívá v tom, že klesne i výkupní cena cukrovky.

Rozhodnutí připomnělo jeden pozapomenutý fakt: cukr by mohl být klidně za třetinu dnešní ceny. To by se ovšem Česká republika – stejně jako celý bohatý Sever – musela přestat opevňovat vysokými cly proti dovozům z Jihu.

Evropa se bojí třtiny

Rozdíl mezi světovou a tuzemskou cenou cukru zarazí už na první pohled. V Londýně se na komoditní burze prodává kilogram v přepočtu za 6 korun, státem určená minimální cena v českých cukrovarech je něco přes 17 korun. Čím to? Tuzemští zemědělci o světové ceně mluví jako o „dumpingové“ čili dotované pod hranici výrobních nákladů. „Ve skutečnosti je Evropa se svými přírodními podmínkami pro výrobu cukru nevhodná. Nedokáže konkurovat lacinému třtinovému cukru z tropických zemí,“ říká ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha. Evropské státy by mohly kupovat cukr z Brazílie či Thajska. Namísto toho však kvůli ochraně domácích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].