Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bod zlomu určitě nastane

Rámeček

HANA MARVANOVÁ se narodila roku 1962 v Rýmařově. Vystudovala Právnickou fakultu UK. Před listopadem 1989 patřila k zakladatelům Nezávislého mírového sdružení; za organizování demonstrací byla odsouzena k deseti měsícům vězení. V letech 1990–98 působila jako poslankyně parlamentu za Občanské fórum, za ODS, od roku 1997 za Unii svobody. V letech 1998–2002 pracovala jako advokátka. Do parlamentu se vrátila po letošních volbách, v minulých dnech byla zvolena místopředsedkyní sněmovny. Patří k zakladatelům Unie svobody, v roce 2000 se stala její místopředsedkyní, o rok později pak předsedkyní. Z toho titulu vedla jednání s ČSSD a KDU-ČSL o vstupu do vlády. Na protest proti výsledku jednání se vzdala své funkce. Hana Marvanová je rozvedená, má dva syny.

Byla jste zvolena místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Budete moci něco prosazovat snadněji než řadový poslanec?

Každý poslanec musí plnit svou povinnost vůči voličům: maximálně prosazovat program, pro který ho zvolili. Je pravda, že podstatnější role vám dává větší váhu a více možností, ale - hlas má každý poslanec jen jeden.

Proč si myslíte, že vás poslanci zvolili až napočtvrté?

Zřejmě nejsem pro některé politiky nekontroverzní osoba. Nevím, jestli je to dobrá, či špatná zpráva. Možná dobrá - ve světle toho, že rychleji uspěl Vojtěch Filip se 105 hlasy a Ivan Langer se 161 hlasy. Beru to jako informaci o tom, jaký je většinový obraz sněmovny.

Vadí vám, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].