Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ty tlaky jsou enormní,

Státní Konsolidační agentura, která spravuje majetek za 250 miliard korun (zejména pohledávky převzaté z Komerční banky a spořitelny), na pokyn vlády zrychlí přebírání úvěrů po zkrachovalé IPB. Stejně rychle se ale bude pohledávek i zbavovat: nyní po roce znovu spustí jejich prodej po velkých balících.

Čekáme víc zájemců

Proč je Konsolidační agentura tak uzavřená instituce? Na rozdíl třeba od Fondu národního majetku nikdy nezveřejnila, co vše spravuje a kdo jsou její dlužníci.

My na rozdíl od fondu spravujeme pohledávky z bank. Pro řadu dlužníků, kteří dnes splácejí, by bylo nepříjemné, kdyby vyšlo najevo, že kdysi skončili u nás. Při přebírání úvěrů se o možném publikování nikdy nemluvilo. Ale to není hlavní důvod, my jsme se i tak chystali velkou část portfolia zveřejnit. Teď to však není možné, máme-li připravit prodej balíků pohledávek.

Jak to souvisí?

Protože by okamžitě začaly dotazy, proč jsme do balíku zařadili tuto pohledávku nebo naopak nezařadili tamtu. Ty tlaky jsou enormní. Nespokojené zájmové skupiny již nyní píší na všechny možné instituce, stěžují si do novin. Kvůli jediné pohledávce pak vyřizujete třeba třicet dopisů.

To přece k vaší práci patří.

Jistě, ale bavíme se o technických možnostech. Moji lidé by pomalu nedělali nic jiného, než že by odpovídali na stížnosti. Pokud jde o obsah balíků, ten samozřejmě předem včas zveřejníme.

Jaké poučení si vezmete z prodeje „pilotního“ balíku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].