Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Problém není v letadlech

JAROSLAV ŠEDIVÝ (* 1929) vystudoval historii a slavistiku na FF UK, poté pracoval v ČSAV a v Ústavu mezinárodní politiky a ekonomie. V roce 1970 byl propuštěn a normalizaci strávil jako lesní dělník, řidič a myč oken. V prosinci 1989 se stal poradcem ministra zahraničí Dienstbiera, v červnu 1990 československým velvyslancem ve Francii a v prosinci 1994 ředitelem odboru analýz a plánování MZV. V prosinci 1995 odejel jako český velvyslanec do Belgie, kde byl pověřen i zastupováním zájmů ČR v NATO a EU. V listopadu 1997 byl jmenován ministrem zahraničních věcí ČR.

Brzy to bude už padesát let, co první generální tajemník NATO lord Ismay podal velmi stručnou definici: účelem NATO je udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo ni a Německo „při zemi“. Když se na tento výrok podíváte dnes, má stále svůj význam?

Existují krásné floskule, které se opakují, jsou zapsané v historii, ale vývoj za padesát let prodělal určitou cestu. Já bych dnes například neříkal Německo „při zemi“, protože z Německa se stal stát, který nese všechny znaky demokracie, i když v něm přetrvávají některé historické reminiscence. Citovaný výrok patrně platil v době, kdy byl pronesen, dnes bychom si možná ty věci přiblížili trochu jinak.

Der Spiegel ale nedávno napsal, že například v očích Zbygniewa Brzezinského se Aliance nynějším rozšířením k Ismayově definici vrací.

Rozšíření nesměřuje k tomu, aby Německo zůstalo „při zemi“, ale znamená v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].