Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Řekněme na podzim

PhDr. JAN STRÁSKÝ (* 1940 v Plzni) vystudoval filozofii a politickou ekonomii na FF UK v Praze. Do roku 1990 pracoval ve Státní bance, do května 1991 byl náměstkem generálního ředitele Komerční banky. Od té doby působí ve státních funkcích: byl místopředsedou české vlády, od července 1992 předsedou federální vlády, po rozpadu federace ministrem dopravy ČR, od října 1995 ministrem zdravotnictví. Do konce května má vláda projednat jeho návrh zákonů o zdravotním pojištění a zdravotní péči. J. Stráský je místopředsedou ODS (od listopadu 1992) a Klubu českých turistů. Je ženatý, má tři děti.

Podle jednoho nedávného průzkumu očekává většina našich občanů, že odstoupíte. Uvažujete o tom?

Generace padesátníků, která se dostala k politice v 90. letech, nemohla počítat s dlouhodobou kariérou. Ani já s ní nepočítám: stal jsem se ze dne na den místopředsedou vlády a pak předsedou federální vlády - to přece není standardní situace. Společnost má plné právo, aby ve jménu její transformace nastoupili politici kariérní, kteří se na svou roli připravují.

Pro vás byl ministerský úřad jen příležitostnou prací, kterou lze kdykoli přerušit?

Byl bych nerad, kdyby to tak vyznělo. Každý prožívá svůj život v nějaké historické realitě a každý ho také nějak hodnotí. My jsme měli možnost desítky let se svým způsobem flákat. Někdo z toho mohl vyvodit povinnost zkusit po listopadu dělat něco pořádného. Ale nemusí to být nutně role…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].