Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jeho Veličenstvo sponzor

Ještě vloni se rozpočtový výbor parlamentu tvářil, že sponzoři politických stran spadají málem pod státní tajemství. Letos už seznam darů pro naše politické strany zveřejnil okamžitě. A dobrých zpráv je víc. Mezi publikovanými sponzory zatím nebyl objeven žádný „kouzelný strýček“, v hovorovém překladu do maďarštiny „Lájos Bács“. Pamětníci si vzpomenou, že právě tak se jmenoval jeden z neexistujících sympatizantů ODS, jehož třímilionový dar loni vládní stranu zatáhl do nepříjemné aféry.

ODA - je to náš byznys

Na první pohled je v otázce darů nejzajímavější ODA. A nejen tím, že se svými 53 miliony vede žebříček sponzorsky nejoblíbenějších stran. Pozoruhodná je i štědrost, kterou k alianci projevili soukromníci z ciziny. Několik občanů Lichtenštejnska, Švýcarska a Itálie ocenilo pravicové ideje ODA téměř třiadvaceti miliony korun. Co je k tomu vedlo?

„Je to pro ně výhodné, protože si na rozdíl od České republiky mohou darované peníze odečíst z daní,“ popisoval minulý týden místopředseda ODA Libor Kudláček ochotu, s níž například Nathan Landshut z Curychu věnoval jeho partaji 9,5 milionu. Stejně je prý na tom Ital Giampaolo Francescato, který přispěl částkou 5,5 milionu. Je ale otázkou, kde na zmíněné možnosti odpisů místopředseda Kudláček vlastně přišel: podle informací velvyslanectví ve Švýcarsku a v Itálii to ani v jedné zemi není podle tamních zákonů možné.

Důvodem daru tedy určitě nebyla „daňová výhodnost“. Představitelé ODA tvrdí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].