0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí19. 5. 19962 minuty

Týden ve světě

Francie

Ministerstvo hospodářství oznámilo, že vláda prodá šest procent ze svého podílu v automobilce Renault. Přestože stát zůstane nadále majoritním vlastníkem, jeho účast poprvé klesne pod 50 procent. Vláda je ochotna navzdory zásadnímu nesouhlasu odborů privatizovat automobilku v budoucnosti po etapách celou.

USA

Republikánský kandidát na prezidenta Robert Dole oznámil, že končí svoji pětatřicetiletou kariéru v Kongresu a soustředí se jen na prezidentskou kampaň. Dosavadní vůdce republikánské většiny v Senátu zatím zaostává za Billem Clintonem o dvacet procentních bodů. Své rozhodnutí komentoval Dole lakonicky: „Buď se dostanu do Bílého domu, nebo se vrátím domů do Kansasu.”

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Rusko

Borise Jelcina by podle nejnovějšího průzkumu volilo 45 procent obyvatelstva, komunistického lídra Gennadije Zjuganova jen 37 procent. Jelcin se tak v týdnu, kdy začala kampaň na televizních obrazovkách, stává poprvé jasným favoritem voleb. Za Jelcinem a Zjuganovem následuje s velkým odstupem Grigorij Javlinskij z hnutí Jabloko, který by dostal v prvním kole voleb 9 procent hlasů.

Bosna

Předseda vlády Republiky srbské v Bosně Rajko Kasagič odmítl pokus bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče odvolat jej z funkce premiéra. Řada světových politiků vyjádřila Kasagičovi, který je chápán jako přijatelná alternativa k současnému nekompromisnímu vedení Republiky srbské, svoji podporu.

EU

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc