Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pod osvíceným vedením státu

Středisko Adama Smithe je soukromou institucí, která působí v Polsku od roku 1989. Zabývá se vědou a výzkumem, ale také osvětovou a vydavatelskou činností, jejichž prostřednictvím propaguje myšlenky volného trhu.

Středisko Adama Smithe je soukromou institucí, která působí v Polsku od roku 1989. Zabývá se vědou a výzkumem, ale také osvětovou a vydavatelskou činností, jejichž prostřednictvím propaguje myšlenky volného trhu. Pozorně sleduje i průběh ekonomických změn v celé střední a východní Evropě, což dokládá mimo jiné kniha „The Macroeconomics of Transition. Developments in East-Central Europe“ (Makroekonomie transformace, vývoj ve středovýchodní Evropě), vydaná v roce 1993 v Londýně.Ústav soustřeďuje kolem 30 předních polských ekonomů, právníků, sociologů a filozofů. Jejich práce a posudky o stavu polské ekonomiky a procesech, jež v ní probíhají, se nejen okamžitě dostávají na první stránky polského tisku, ale pozorně je studují i všechny nejdůležitější mezinárodní finanční organizace.

KRZYSZTOF DZIERZAWSKI je člen správní rady Střediska Adama Smithe, ekonomický publicista a soukromý podnikatel. Zabývá se daňovým a důchodovým systémem.

ANDRZEJ SADOWSKI je spoluzakladatel a místopředseda Střediska. Při rozhovorech u Kulatého stolu (1989) zastupoval tehdejší opozici, ale nesouhlasil se sociálními požadavky Solidarity a sám se stavěl za trh bez přívlastků. Zabývá se otázkami role státu, zásahů do hospodářství a ekonomickým vzděláváním.

Ještě nedávno bylo Polsko v Evropě synonymem beznadějně zadlužené země. Loni však výdaje na krytí zahraničního dluhu tvořily sotva 5 % hodnoty polského exportu, zatímco v případě České republiky to bylo 12 % a v případě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].