Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Akademická čtvrthodinka

Vláda přijala minulou středu zásady vysokoškolského zákona, a návrh tak nyní půjde úřední cestou do Parlamentu. Podle plánu tam ale měl být už vloni v listopadu.

Vláda přijala minulou středu zásady vysokoškolského zákona, a návrh tak nyní půjde úřední cestou do Parlamentu. Podle plánu tam ale měl být už vloni v listopadu. Zdálo by se, že dvouměsíční zdržení se nesluší kritizovat - pro zákonodárce je to přece jen taková „akademická čtvrthodinka“. Bohužel, nejde pouze o dva měsíce. Protože návrh nebyl ve vládě schválen v listopadu, lze důvodně pochybovat o tvrzení ministra Pilipa, že zákon bude platit již letos. Návrh totiž téměř jistě nestihne včas projít parlamentními výbory. A protože zákon mimo jiné univerzitám přikazuje vybírat od žáků školné, je možné, že vzhledem k blížícím se volbám nebude platit ani v dalším školním roce. V takovém případě by zdržení nebylo dva měsíce, ale dva roky. A protože na vysokoškolský zákon Parlament čekal už v listopadu 1992, půjde vlastně o jedno celé volební období.

Dobré školství

Na základních a středních školách se dodnes učí podle právní normy z roku 1984. I to svědčí o „razanci“ školské reformy na nižších stupních. Nutno ovšem přiznat, že ve školách samých takový stav vadí jen málokomu. Reforma totiž znamená opustit zažité poměry centralizovaného systému a pustit se do neznáma. Co tam může učitele potkat? Možná se tam nesmí známkovat, možná tam dávají žáci nohy na lavice a učitelům vulgárně odsekávají. Jak svědčí zprávy ze západní Evropy, liberální poměry přinášejí řadu problémů s nestejnou úrovní výuky na školách, s finančními podvody a vzpourami žáků nebo rodičů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].