Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Dávat včas a předem

Téměř každý pátý člověk z více než pěti a půl miliardy lidí, kteří na naší planetě žijí, musí řešit problémy s potravou. 786 milionů lidí trpí hladem a 91 milionů je ohroženo možností hladomorů.

Téměř každý pátý člověk z více než pěti a půl miliardy lidí, kteří na naší planetě žijí, musí řešit problémy s potravou. 786 milionů lidí trpí hladem a 91 milionů je ohroženo možností hladomorů. 20 milionů lidí, z toho 15 milionů dětí, každý rok umírá hlady nebo na následky chorob, jejichž příčinou je podvýživa.Poměry se rok od roku zhoršují a přitom nejde jen o země chudé a nejchudší - dokonce i v tak bohaté zemi, jako jsou USA, nemá dnes dostatek jídla kolem 30 milionů lidí, to je o padesát procent více než v polovině 8O. let. Nejhorší situace je ovšem tradičně v jihovýchodní Asii a především v Africe.

Raná fáze

S Mamadouem a jeho rodinou jsem se setkala v jedné malijské vesnici v dubnu 1991. Jeho rodina tehdy žila v podmínkách, které jsou typické pro počínající hladomor. Mali postihly tři suché roky. V jejich průběhu se Mamadou snažil hledat nové možnosti, jak sehnat peníze a udržet si majetek: pletl z trávy rohože, jeho ženy sbíraly celé dny divoké plody (oboje se dalo prodat na trhu), začal pěstovat kozy apod. Situace ještě nebyla tak zlá, aby museli opustit svůj dům, přestěhovat se do některého města nebo poblíž střediska, kde se rozděluje pomoc. Takovému kroku předchází v Africe obvykle ještě totální rozprodej majetku a rozdělení rodiny. Mamadouova rodina prodala téměř všechno (ponechala si jen pluh), zadlužila se a musela značně omezit jídlo. Pro většinu z nás by to nebylo k životu, ale do skutečně kritické situace (z afrického pohledu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].