Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Výjimečnost je ta tam

Nekonečně ambiciózní Egypt se v posledních měsících dostává do obtížné vnitropolitické situace. Oddechu se mu nedostává ani na zahraniční scéně. V regionální diplomacii ho začíná z centra dění vytlačovat osa Izrael - Jordánsko.

Nekonečně ambiciózní Egypt se v posledních měsících dostává do obtížné vnitropolitické situace. Oddechu se mu nedostává ani na zahraniční scéně. V regionální diplomacii ho začíná z centra dění vytlačovat osa Izrael - Jordánsko. Podobně klesá vliv Káhiry v ropných monarchiích Perského zálivu. A aby toho nebylo dost, ostrá kritika režimu prezidenta Mubáraka, kterou spustila americká média, se spojila s výzvami k ukončení ekonomické a vojenské pomoci v roční výši 2,1 miliardy dolarů.Ve středu 29. listopadu ovšem začínají parlamentní volby a Mubárakova vláda se pečlivě připravuje. Zprávy, že kampaně se jako nezávislí nebo na kandidátkách jiných stran zúčastní 150 stále populárnějších příslušníků fundamentalistické skupiny Muslimské bratrstvo, kabinet řádně vyděsily. Tlak režimu proti islamistům v posledních týdnech zesílil. Zakázané Bratrstvo musí čelit nejrozsáhlejšímu zatýkání za poslední tři desetiletí. Řada islamistických kandidátů se připravuje na volby za mřížemi věznic.

Je třeba mít sílu

Ofenziva vlády na vnitřní scéně neodráží jen předvolební finiš, ale i klesající vliv Egypta v geopolitickém měřítku. Za poslední rok po podpisu jordánsko-izraelské mírové smlouvy se Káhira musela srovnat hned s několika neočekávanými faktory.

1) Egypt ztratil exkluzivní roli prostředníka mezi Araby a Izraelem. Končí role, kterou 17 let zastával jako jediná arabská země s diplomatickými vztahy s Tel Avivem.

2) Ve srovnání s rokem 1990, kdy byl Egypt…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].