Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Otázka Lubbersovy cti

Kolem kandidatury bývalého předsedy holandské vlády Ruuda Lubberse na funkci generálního tajemníka Severoatlantické aliance se v posledním týdnu odehrál dramatický zvrat. Navzdory původním prognózám (viz Respekt č. 44/95) se minulé pondělí Lubbers stal překvapivým favoritem.

Kolem kandidatury bývalého předsedy holandské vlády Ruuda Lubberse na funkci generálního tajemníka Severoatlantické aliance se v posledním týdnu odehrál dramatický zvrat. Navzdory původním prognózám (viz Respekt č. 44/95) se minulé pondělí Lubbers stal překvapivým favoritem.

Kohl pro Lubberse

„To je ono! Skvělé!“ vykřikl před týdnem v Lucembursku nizozemský ministr zahraničí Hans van Mierlo. Účastnil se tam setkání Rady ministrů Evropské unie a při této příležitosti testoval u svých kolegů názory na Lubbersovu kandidaturu do čela NATO. Když se pak z Londýna dozvěděl Majorův a Chirakův záměr Lubberse v každém případě podpořit, neznala jeho radost mezí. Van Mierlo si rychle spočítal, že při jasném stanovisku Francie a Velké Británie nebude dělat problémy ani německý kancléř Kohl, dosud proti Lubbersovi zaujatý.Kohla ostatně v této věci kritizoval německý tisk: tentokrát by prý bylo pro Lubberse urážkou, kdyby Kohl stál jeho jmenování opět v cestě, jako tomu bylo už při výběru nástupce šéfa Evropské komise. Tvrdilo se dokonce, že Kohl Lubbersovi tuto příležitost svým způsobem dluží.Helmut Kohl se navíc jako jeden z mála státníků neobjevil na oslavách padesátého výročí OSN v New Yorku, kde se mělo v kuloárech hovořit o nástupci po Willy Claesovi. Kohl se tedy po celou dobu spekulací kolem nejvyššího postu v NATO držel stranou. Přesto málokdo doufal v to, co se počátkem minulého týdne stalo skutečností: spolkový kancléř oficiálně oznámil, že Lubberse…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].