Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Od velkých slov k malým činům

V neděli 29. října má v jordánském Ammánu začít dvoudenní konference o hospodářské spolupráci na Blízkém východě. Jenže prestižní setkání, na které král Husajn pozval 50 států (včetně České republiky), se stává jablkem meziarabského sváru.

V neděli 29. října má v jordánském Ammánu začít dvoudenní konference o hospodářské spolupráci na Blízkém východě. Jenže prestižní setkání, na které král Husajn pozval 50 států (včetně České republiky), se stává jablkem meziarabského sváru. V centru pozornosti leží nejenom myšlenka regionální banky, která by financovala rozvojové projekty, ale konání vlastní konference.

Kdo zaplatí banku

Záměr založit banku poprvé zazněl loni na summitu v marocké Casablance. O rok později nadšení ochladlo. Arabský svět se rozdělil na dva tábory. První, vedený Egyptem, založení banky podporuje. V čele druhého křídla stojí Saúdská Arábie, která namítá, že podobných institucí již existuje celá řada, a proto není třeba zakládat další.Odborníci se shodují v názoru, že banka zaměřená na rozvoj oblasti by mohla být užitečnou institucí, pokud… Pokud ovšem nebude zasažena nákazou blízkovýchodní byrokracie, korupce a přítelíčkování. Kdo ale založení banky zaplatí? Washington a Tokio myšlenku podporují. Do projektu však nepůjdou bez přispění Evropské unie, která se na celou věc dívá skepticky. Rozhodnutí dosud nepadlo.Egyptská podpora tohoto záměru má své meze. Káhira - někdy až komicky žárlivě - střeží svoji vedoucí úlohu na Blízkém východě. Skutečnost, že na americkou přímluvu se konference neuskuteční v Káhiře, ale v Ammánu, vhání Egypťanům krev do tváří. Několikrát dali proto rezolutně najevo, že sídlo banky, pokud fórum rozhodne o jejím založení, bude v jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].