Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Prestiž vám slušný život nezajistí

MUDr. DAVID RATH (30) vystudoval lékařskou fakultu Karlovy univerzity, poté působil jako internista v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze-Krči a v pražské Všeobecné nemocnici.

MUDr. DAVID RATH (30) vystudoval lékařskou fakultu Karlovy univerzity, poté působil jako internista v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze-Krči a v pražské Všeobecné nemocnici. Dnes pracuje na jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice v Praze-Motole a zároveň učí na lékařské fakultě UK - platí ho tedy Ministerstvo školství. Letos v březnu založil s kolegy z Motola Lékařský odborový klub, který má základní organizace v osmdesáti nemocnicích a šest tisíc členů - pětinu českých lékařů (třetinu lékařů z nemocnic). První sněm klubu se sešel v červnu, druhý je plánován na září. Doktor Rath přišel jako první s nápadem, aby lékaři stávkovali za zvýšení mezd. Radikálním postupem si vysloužil respekt ministra Rubáše, který s ním v otázce platů pravidelně vyjednává. Zároveň získal řadu protivníků, kteří ho jednou označují za populistu, jindy za uličníka nebo velitele revolučních gard.

Podle toho, co říkáte, se kvalita zdravotní péče po listopadu zhoršuje?

Jak v čem. Zlepšila se nesmírně v dostupnosti léků. Když jste za komunismu potřeboval nějaký lék a nebyly devizové rezervy, tak se muselo na ministerstvu žádat o zvláštní dovoz. Dneska tu máte do dvou dnů jakýkoli lék, ať stojí třeba sto tísíc nebo půl milionu. Obrovsky se zlepšila dostupnost metodik. Pokud vám dříve selhaly ledviny a bylo vám nad šedesát, tak vás nechali umřít. Dnes se kritéria tak změkčila, že se až může mluvit o zbytečných dialýzách ledvin. Stejné je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].