Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zlínský precedens

Valná hromada akciové společnosti Stavební podnik Zlín se na květnovém zasedání rozhodla snížit své základní jmění a nařídila drobným akcionářům z kuponové privatizace povinný odprodej akcií majoritnímu vlastníkovi podniku, firmě Manag.

Valná hromada akciové společnosti Stavební podnik Zlín se na květnovém zasedání rozhodla snížit své základní jmění a nařídila drobným akcionářům z kuponové privatizace povinný odprodej akcií majoritnímu vlastníkovi podniku, firmě Manag. Vzápětí vypukl skandál. Pokud by totiž zamýšlený krok vedení akciovky vyšel, vytvořil by se nebezpečný precedens: velcí vlastníci by mohli kdykoliv využít nedokonalých zákonů a jednoduše se zbavit nepohodlných drobných akcionářů. Pár týdnů po opadnutí vášní to však vypadá, že případ nebude tak horký, jak se původně zdálo. Právníci se totiž shodují, že způsob, jakým chce představenstvo snížit základní jmění podniku, je nezákonné.

Prodej, nebo uvidíš

Podle obchodního zákoníku u nás dnes existují dva způsoby snížení základního jmění. Valná hromada může snížit nominální hodnotu akcie, což postihne všechny akcionáře stejně. (Tímto způsobem nedávno postupoval například holding Moravia Glass, který vyplatil všem svým podílníkům spolu s dividendami dvě stě padesát korun, a snížil tak nominální hodnotu akcie z tisíce na 750 korun.) Druhou možností je akcie vykoupit na základě výzvy představenstva. „Rozhodnutí valné hromady Stavebního podniku vychází z nesprávné interpretace zákona,“ říká přední pražský advokát JUDr. Jan Kalfus. „K odprodeji akcií nelze nikoho nutit. Správný postup je vykoupit cenné papíry těch, kdo o to sami projeví zájem.“ Teprve jestliže nikdo z akcionářů na výzvu představenstva k prodeji akcií…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].