Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Staří náckové mají radost, mladým se to líbí

HANS-HENNING SCHARSACH (* 1943) je novinář, pracuje v největším rakouském týdeníku News jako šéf zahraničního oddělení. Ve své rodné zemi se proslavil knihou Haiderův boj, která se stala neprodávanějším rakouským titulem svého žánru.

HANS-HENNING SCHARSACH (* 1943) je novinář, pracuje v největším rakouském týdeníku News jako šéf zahraničního oddělení. Ve své rodné zemi se proslavil knihou Haiderův boj, která se stala neprodávanějším rakouským titulem svého žánru. Název knihy připomíná Hitlerův Mein Kampf, na titulní stránce je fotografie vůdce rakouské strany Svobodných Jörga Haidera v hnědém obleku s velkým megafonem. Obojí není náhodné: Scharsachova kniha do detailů rozebírá a poodhaluje nacistické podhoubí, z něhož roste nejen Haiderova ideologie, ale moderní evropský populismus vůbec. „Haiderův boj“ vyvolal v zemi politickou bouři, dal podnět k rozštěpení Haiderovy strany a k jejímu vyloučení z Liberální internacionály. Kniha vyšla před třemi lety, naráz se stala bestsellerem, ale osud bestselleru ji nečekal: i dnes je aktuální a je o ni živý zájem. Není divu: o žádném z evropských populistů nebyla sepsána tak demaskující studie jako o Jörgu Haiderovi, přičemž žádný z nich nemá ve své zemi tak velkou podporu obyvatel. (O tom viz článek Demagogové v salonech, Respekt 26/1995.)

Pojmenovat přesně fenomén pravicového extremismu je obtížné. Ve své knize jste použil definici politologa Wilibalda Holzera, která stručně řečeno praví: Jde o nacionalismus, pro který je základním měřítkem biologický původ - tomu jsou podřízeny všechny hodnoty. Důsledkem je politická činnost, jež se neohlíží na lidská práva, souhlasí s použitím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].