Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Domov

Kdy vybuchne další bomba

Ve vyšetřování nájemné vraždy Miroslava Kovaříka, který byl v půli května ve Zlíně roztrhán výbušninou umístěnou pod jeho luxusním BMW, policie příliš nepokročila.

Ve vyšetřování nájemné vraždy Miroslava Kovaříka, který byl v půli května ve Zlíně roztrhán výbušninou umístěnou pod jeho luxusním BMW, policie příliš nepokročila. Vyšetřovací tým má údajně velmi mlhavý tip na vraha, který se zřejmě podílel i na vraždě jiného zlínského podnikatele, Marka Lehkého, jenž byl pomocí nálože zabit šest týdnů předtím.Smrt obou mužů je dávána do souvislosti s jejich angažmá v nelegálních obchodech s naftou a lehkými topnými oleji. Policie má k dispozici rozsáhlou celostátní analýzu této činnosti a její výsledky jsou šokující: boje o „naftové kšefty“ přinesly v posledních dvou letech třináct vražd a dalších sedmnáct obchodníků je nezvěstných. Kriminalisté prozatím nevědí, zda byli tito lidé rovněž zavražděni a jejich těla dobře ukryta, nebo zda uprchli do zahraničí.

Organizovaný zločin

Tváří v tvář armádě mrtvol je pochopitelné, že se do vyšetřování vraždy Kovaříka a Lehkého zapojili experti z útvaru pro boj s organizovaným zločinem. Samotní zlínští policisté si podle svého šéfa Bedřicha Koutného od počátku uvědomovali, že případ přesahuje hranice okresu. Jejich nadřízení z kraje mají podezření, že nitky naftových podvodů a vražd sahají až k ministerským úředníkům. Celková suma, na kterou si u nás dosud podvodníci přišli, se odhaduje na více než pět miliard korun.Přesné zisky ropné mafie dnes nedokáže vyčíslit nikdo (viz graf). Jediný, kdo by toho mohl být schopen, jsou zaměstnanci Ministerstva financí. Pouze Kočárníkův…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].