Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Češi hledají byt

Za posledních pět let bylo ve starých spolkových zemích Německa postaveno bezmála jeden a půl milionu nových bytů. Jen loni jich bylo tamním uživatelům předáno 550 tisíc a letos má být číslo ještě vyšší.

Za posledních pět let bylo ve starých spolkových zemích Německa postaveno bezmála jeden a půl milionu nových bytů. Jen loni jich bylo tamním uživatelům předáno 550 tisíc a letos má být číslo ještě vyšší. Do bytové výstavby na území bývalé NDR se v roce 1993 investovalo o třetinu více než v předchozím roce a celoněmecké stavební investice loni vzrostly o čtyři a půl procenta. U nás se množství peněz investovaných do bytové výstavby naopak snižuje: v období 1990 až 1993 kleslo o čtyřicet, loni o patnáct procent. A letos se čeká další propad.Předloni se začalo stavět ne více než 800 bytů. V přepočtu započatých bytů na tisíc obyvatel jsme na tom hůře než v Maďarsku (o polovinu) a Polsku (o čtvrtinu). Suchopárnou statistiku zakončeme zcela jednoduchým a srozumitelným konstatováním, že vývoj bytové výstavby v České republice devadesátých let je katastrofický.

Útok na Bangladéš

Až budou příští rok dokončeny rozestavěné byty, je možné, že další činžovní domy se už stavět nebudou. Důvodem je zrušení státních dotací. Ještě před třemi lety stát na tyto účely poskytl téměř devět miliard, o rok později už jen dvě. Stavební spoření se státním příspěvkem se teprve rozbíhá a počet tzv. hypotékárních půjček se zatím pohybuje v desítkách. Na dlouhé měsíce loňského roku se proto jediným zdrojem financování bytové výstavby u nás staly úspory obyvatelstva.Jak mocný zdroj tyto úspory představují, ukáže opět suchopárná statistika. V roce 1993 se dala průměrná cena…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].