Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čistý řez

Téměř neznatelně a bez vzruchů skončilo Občanské fórum svoji čtrnáctiměsíční existenci. Prakticky tentýž sněm, který před měsícem tak bouřlivě a manifestačně rozhodl o přeměně v pravicovou stranu, teď velmi klidně a bez emocí odhlasoval rozdělení na dvě části, čili právo na existenci dvou směrů a zároveň faktickou likvidaci OF.

Téměř neznatelně a bez vzruchů skončilo Občanské fórum svoji čtrnáctiměsíční existenci. Prakticky tentýž sněm, který před měsícem tak bouřlivě a manifestačně rozhodl o přeměně v pravicovou stranu, teď velmi klidně a bez emocí odhlasoval rozdělení na dvě části, čili právo na existenci dvou směrů a zároveň faktickou likvidaci OF. Sobotní atmosféra byla o poznání korektnější, z klop zmizely demonstrativní placky se jménem V.Klause, verbální útoky ztratily na intenzitě.

Na čem se tedy sněm přesně dohodl? Že od soboty je OF hnutím (na rozdíl od strany totiž hnutí podle zákona umožňuje kolektivní členství), které má dva kolektivní členy: politickou stranu vycházející z principů lednového sněmu (bude se nejspíš jmenovat Občanská demokratická strana) a občanské hnutí (má nést shodný název Občanské hnutí). Značka a název OF je vyhrazen výlučně pro poslanecké kluby a pro Koordinační výbor, jinak má každá formace samostatný život. Hnutí OF se tedy scvrkává na desetičlenný Koordinační výbor, do jehož prozatímní podoby má každá formace delegovat do 10.března pět svých zástupců. Pokud se nerozpustí dříve usnesením obou uskupení, zaniká OF definitivně z politické mapy Československa v den zahájení předvolební kampaně, tj. někdy za rok.

Jak došlo v průběhu čtyř týdnů k tak výraznému posunu? Co zapříčinilo, že bylo akceptováno řešení, jež jsme na stránkách Respektu nabízeli už před několika měsíci a které na podzim formulovali někteří politici? Verdikt o jediné straně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].