Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Staronová idea říše

Když před 6 lety vstoupil Michail Gorbačov na politickou scénu, vzbudil naděje na Západě a především na Východě. V té době ještě tápal a nedostatek moci byl nucen kompenzovat neformálním vystupováním - figuroval jako hlasatel nového myšlení.

Když před 6 lety vstoupil Michail Gorbačov na politickou scénu, vzbudil naděje na Západě a především na Východě. V té době ještě tápal a nedostatek moci byl nucen kompenzovat neformálním vystupováním - figuroval jako hlasatel nového myšlení. Čím výše však stoupal po žebříčku, tím zřetelněji se projevovaly brzdné mechanismy starých pojítek a vazeb, tím těžší bylo pro něj vybočit z kolejí, prošlapaných generacemi leninistů, stalinistů a brežněvistů.

Výnosy

Mohlo by se stát, že jedinou činností prezidenta SSSR je v současné době vydávání výnosů. Jejich množství předstihlo všechna očekávání, účinnost je však pranepatrná. Dne 5.února vydal Gorbačov výnos o neplatnosti a nezákonnosti litevského referenda o nezávislosti republiky; o den později komentoval Landsbergis tento výnos jediným slovem: „Nonsens!“ Jiný Gorbačovův výnos, o boji KGB proti hospodářské sabotáži, se mj. projevil i v pronásledování podnikatelů. Jeden z nich, Arťom Tarasov se svou firmou Istok, se stal první obětí prezidentova výnosu. Celá záležitost má zřejmě politické kořeny: Tarasov v jednom ze svých vystoupení naznačil, že prezident by možná chtěl při setkání s japonskou stranou odprodat Japonsku čtyři Kurilské ostrovy. Gorbačov zareagoval pohrůžkou, že věc předá soudu. Je znám i osud dalšího prezidentova výnosu: dne 8.února hlídkovala milice spolu s příslušníky armády sice již ve 449 sovětských městech (kromě milice je zaangažováno celkem 12 tisíc vojáků sovětské armády). Ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].