0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika10. 2. 19912 minuty

O bankovnictví

Čs.bankovnictví (v kterémkoli smyslu slova) jde právě skrze velice podivnou chvíli.

Zdeněk Reimann

Čs.bankovnictví (v kterémkoli smyslu slova) jde právě skrze velice podivnou chvíli. Zdá se, že nemáme žádného emigranta- bankéře, který by principy bankovnictví příslušným pánům a dámám vysvětlil. Místo „příslušným“ bych rád uvedl jména, ale ono není jasné, kdo za banky zodpovídá. Vláda? Ministerstvo zahraničí? Vnitra? Financí?

Jako jeden z mnoha čs.emigrantů přijal jsem nabídku zahraniční firmy na otevření jejich kanceláře v ČSFR. Jsem placen v cizí měně a každý měsíc mi přijde výplata v podobě šeku. Nenašel jsem v republice jedinou banku, kde bych si mohl otevřít konto, výplatu tam uložit, poslat své osobní šeky těm, kterým v zahraničí dlužím (splátku na dům, poplatky univerzitě, kde má dcera studuje, daně atd.) a zbytek v bance šetřit.

Ani americká Citybank nemá ještě povolenu činnost a bude ji mít až v dubnu. Její služby nesmějí být lepší než služby Živnobanky či jiné čs.státní banky. Takový je (špatný) zákon. Zdá se mi podivné, že čs.vláda diktuje americké bance svoji průměrnost, jako by věděla o bankovnictví více; banka to zatím přijímá, doufaje, že koruna bude brzo směnitelná a že bankovní situace se u nás časem stane srovnatelnou se zahraniční.

Banky by však měly být první instituce, kterým by se měla činnost usnadnit, neboť bez jejích peněz, financování, se v národě tak moc rychle nezlepší. Můžeme se donekonečna opíjet demokracií a svobodou, ráno se ale probudíme zrovna tak chudí, jako jsme byli večer.

Takže bankuju z Vídně, jako většina…

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc