Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evakuace

Speciál, který 23.ledna vypravilo federální ministerstvo zahraničí do Damašku, se na místě zdržel jednu hodinu a deset minut.

Speciál, který 23.ledna vypravilo federální ministerstvo zahraničí do Damašku, se na místě zdržel jednu hodinu a deset minut. Přivezl masky a jiné prostředky protichemické ochrany pro potřeby našich zastupitelských úřadů v oblasti a odvážel ženy s dětmi, provdané v Sýrii a Jordánsku, které se chtěly vrátit domů.

Oplocené mezinárodní letiště asi 30 kilometrů od syrského hlavního města hostí betonové hangáry pro stíhací letouny a jako memento působí vrak dopravního letadla hned vedle ranveje. Mezinárodní společnosti zastavily pravidelné lety do Damašku již před týdnem a na letištní ploše stojí kromě jednoho sovětského nákladního letadla pouze stroje syrských aerolinií. Restaurace a freeshop na letišti jsou zavřené, eskalátory zastavené a na terminálech počítačů, nejsou-li zcela vypnuté, bliká jen kursor na prázdné obrazovce.Informační tabule v tranzitní hale oznamuje na posledním řádku jediné místo určení: W AAAEAAEA A.

Sýrie, Libanon a Jordánsko zatím nejsou frontovými státy arabského východu. Označení „riziková oblast“ však znamená asi to, co několikrát na letišti opakoval československý velvyslanec v Sýrii Alois Řezník (ve funkci tři a půl roku): „…situace je klidná, ale nikdo nemůže říct, co se může stát.“

Letadlo bylo zatím poslední možností návratu československých občanů. Předchozí linky evakuovaly především pracovníky podniků zahraničního obchodu, část personálu zastupitelských úřadů a jejich rodinné příslušníky. Dnes v Sýrii zůstává asi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].