Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Na Kavčích horách strach

\"Tenhle barák je nereformovatelný. Snažím se, ale už mi docházejí síly,\" říká Petr Krul, který už téměř dva roky stojí v čele Redakce zpravodajství ČST. Redakce sice byla reorganizována (z více než stočlenného týmu odešlo dvaačtyřicet novinářů), ale ani pětatřicet nových lidí, kteří nastoupili v posledních dvou letech, nedokázalo mnoho změnit.

\„Tenhle barák je nereformovatelný. Snažím se, ale už mi docházejí síly,\“ říká Petr Krul, který už téměř dva roky stojí v čele Redakce zpravodajství ČST. Redakce sice byla reorganizována (z více než stočlenného týmu odešlo dvaačtyřicet novinářů), ale ani pětatřicet nových lidí, kteří nastoupili v posledních dvou letech, nedokázalo mnoho změnit. Milióny diváků denně usedají před obrazovku, aby získali pokud možno ucelený a rychlý přehled o tom, co se děje kolem nich. Dočkají se většinou jen recitace špatně sestavených zpráv a toporných záběrů chaoticky mapované skutečnosti.

Velká politická mše

Zpravodajská redakce v Praze připravuje tři vysílací hodiny denně. Především Minuty dne, Trh Obchod Finance, Co týden dal, Deník ČST a Události-komentáře (pro federální program F1); Aktuality a Pražský večerník (pro českou televizi). Nejdůležitější jsou Deník a Události, kterým se tu říká Velká politická mše.Konečnou verzi Deníku připravuje vždy jediná osoba (moderátor), která vybírá připravené obrazové šoty a zprávy ze servisu ČTK, rozhoduje o pořadí, ve kterém budou zařazeny, i o způsobu, jakým je uvede. \„Na přípravu je málo času,\“ říká redaktor Petr Studenovský. \„Ve čtyři odpoledne nastoupí zpravodajská směna a redaktor připravuje bodový scénář zpráv. O tom, co se natáčí, bylo ovšem rozhodnuto už den předem, protože štáby musejí ráno vyjet do terénu.\“ Příspěvky z ciziny připravuje zahraniční rubrika, konečné slovo má ale opět moderátor.Tuhle praxi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].