Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Muzeum Warhol

Osud muzea Andy Warhola (přesný název: Múzeum moderného umenia v Medzilaborciach s expozíciou o rodine Andy Warhola) visí na vlásku.

Osud muzea Andy Warhola (přesný název: Múzeum moderného umenia v Medzilaborciach s expozíciou o rodine Andy Warhola) visí na vlásku. Nadace A.Warhola (USA) původně nabízela darem dva originály, dnes už hovoří o zapůjčení 15 až 20 originálů, které by se zhruba po pěti letech vyměnily za nové. Nadace by dále poskytla část nákladů na chod muzea, různá stipendia, bezpečnostní systém pro budovu, financovala by netradiční výtvarnou školu, zřízenou v ateliérech muzea.

V čem je tedy problém? - Práce na rekonstrukci budovy (staré pošty) nepostupují tak, jak by měly. Termín odevzdání stavby byl už dvakrát odsunut, nyní platí datum 30.května 1991. Stav po dvou letech „budování“ je však otřesný: je hotovo jen asi 10% stavebních prací, dům není zastřešen, stěny jsou mokré, ve sklepě je po kotníky vody. Košická firma Atypik, která rekonstrukci provádí, kličkuje a není schopná se s problémy vypořádat, vymlouvá se na dodavatele, ti zase na firmu. „My proste potrebujeme hotové priestory, ak dovolíte, lakonicky povedané, steny natreté na bielo. Uvažujeme vizuálne sa prispôsobiť podobe výstav vo svete i samotnej filozofii Andy Warhola, ktorá spočívala hlavne v prostote priestorovosti. Nechceme riešenie interiéru v podobe honosných expozícií. Doporučujeme Vášmu architektu pánu Š.Pacákovi všimnúť si riešenie výstav Warhola v Prahe, Anglicku apod., no hlavne výstav, ktoré inštaloval sám Warhol (Švédsko apod.),“ píše firmě podpředseda Spoločnosti A.Warhola Michal Bycko. Funkcionáři v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].