Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dezinformace

Zkreslené informace jsou samozřejmě často výsledkem omylů, předsudků, neznalosti, hlouposti či individuální nebo stranické zlé vůle. U skutečné dezinformace se jedná o úmyslně zkreslený fakt, podstrčený tajnou službou do tisku

Několikrát jsme se na stránkách Respektu zmínili, že tajné služby Sovětského svazu a jeho bývalých satelitů téměř dokonale ovládaly umění dezinformace. Je velmi pravděpodobné, že některá československá média jsou nadále používána odborníky na tzv. propagandistickou dezinformaci, která má za úkol oklamat a ovlivnit veřejné mínění.

Sovětští agenti

Zkreslené informace jsou samozřejmě často výsledkem omylů, předsudků, neznalosti, hlouposti či individuální nebo stranické zlé vůle. U skutečné dezinformace se jedná o úmyslně zkreslený fakt, podstrčený tajnou službou do tisku. Jde o tzv. aktivní zpravodajské opatření, které má různé formy - počínaje těmi nejprimitivnějšími jako např. rozšiřování nepravdivých pověstí a padělaných dokumentů a konče použitím agentů ve sdělovacích prostředcích politického odpůrce.

„Agenti vlivu“ patří mezi nejúčinnější nástroje tajných služeb. Je znám případ špičkového agenta NDR, Günthera Guillauma, který až do svého zatčení pracoval jako poradce západoněmeckého kancléře Willyho Brandta, a měl tak možnost přímo ovlivňovat jeho rozhodnutí. Možnost působit na sdělovací prostředky přímo měl Arne Treholt, vedoucí tiskového odboru na norském ministerstvu zahraničních věcí anebo Charles Pierre Pathé, francouzský novinář, který měl úzké kontakty s vedoucími francouzskými podnikateli.

Australský levicový novinář Wilfred Burchett vzbudil během své cesty po USA v roce 1975 značnou pozornost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].