0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře23. 6. 19917 minut

Kroměřížský kompromis

Politika je umění kompromisu. O této tezi byla veřejnost soustavně přesvědčována v rámci dělostřelecké přípravy na Kroměřížské setkání.

Politika je umění kompromisu. O této tezi byla veřejnost soustavně přesvědčována v rámci dělostřelecké přípravy na Kroměřížské setkání. Z hlediska naší moderní historie snad neexistuje nebezpečnější politická polopravda. Ale kompromis už je na světě. Zní: jednorázová ratifikace federální ústavy národními radami výměnou za ústupek od slovenského požadavku státní smlouvy.

Slovenští a čeští politici v Kroměříži jasně prokázali, že jejich ambice i koncepce se mnohdy příkře rozcházejí a že zdroje důvěry jsou téměř vyčerpány. Naší dnešní „jednorázovou“ nedůvěru, jejímž výrazem je právě schválení federální ústavy národními radami, nevystřídá po vlastním aktu důvěra na věčné časy. Kroměřížský kompromis vyjadřuje pouze politickou slabost, neschopnost vystavit se riziku možná nevyhnutelného střetu.

Kupecký styl

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Pravá politika je uměním kompromisu jen ve velmi zvláštním slova smyslu. Je uměním být nekompromisní v principech a pravidlech parlamentní demokracie, v obhajobě obecného zájmu společnosti, ale naopak vstřícné v hledání vzájemně výhodných ústupků ve věcech neprincipiálních, které obnovují ducha důvěry a spolupráce. Politický dialog není smlouvání zákazníka s trhovkyní, kde každý trochu sleví. Politický dialog a vyjednávání je hledáním podstaty problému. Je nepřípustné nahlédnout pravdu a pak v rozporu s ní uzavřít kompromis kupeckým stylem.

V našem případě je takovou principiální věcí svobodný dialog a svrchovanost federálního parlamentu.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc