Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jako na Divokém Západě

Zákon o mimosoudních rehabilitacích očima americké ekonomky

„Je to špatný zákon,“ řekla právnička, která má na americkém ministerstvu zahraničí na starost Československo. Není sama, kdo si to myslí. Diskriminace exulantů v čs.zákonu o mimosoudních rehabilitacích vyvolala velké pobouření v USA i jinde.

Poté, co Federální shromáždění 21.2.1991 vyloučilo emigranty z okruhu osob, kterým se bude vracet zabavený majetek, obrátila se v USA spousta lidí na vysoce postavené veřejné činitele včetně prezidenta Bushe. Poslanci William O.Lipinski a Henry J.Hyde mu navrhli, aby v případě, že restituční zákon nebude změněn, podnikl „disciplinární akci proti čs.vládě úměrnou ztrátám našich občanů“. Osmnáct členů amerického Kongresu zaslalo prezidentu Havlovi protestní dopis. Někteří krajané se chystají podat žalobu u místních soudů. Pro ČSFR to bude velmi špatná reklama. Může to skončit třeba i zabavováním letadel ČSA, která přistanou ve Spojených státech; že to nejsou tak docela plané obavy, poznal v nedávné době Írán.

Zradili jste - nic nedostanete

S dvouměsíčním zpožděním se v newyorských krajanských novinách konečně objevilo Stanovisko čs.velvyslanectví k zákonu o rehabilitaci. Podle jeho litery nedostanou emigranti za utrpěné škody žádnou náhradu. Majetek bude navrácen „pouze lidem, kteří se mohou aktivně podílet na jeho ekonomickém využití. Jsou to ti, kdo reálně v ČSFR žijí nebo se tam natrvalo vrátili“. Takový argument naprosto odporuje americkému chápání soukromého majetku. I kdyby Američan odjel z USA třeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].