0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Téma23. 6. 199112 minut

Jako na Divokém Západě

Zákon o mimosoudních rehabilitacích očima americké ekonomky

Olga B. Jonas

„Je to špatný zákon,“ řekla právnička, která má na americkém ministerstvu zahraničí na starost Československo. Není sama, kdo si to myslí. Diskriminace exulantů v čs.zákonu o mimosoudních rehabilitacích vyvolala velké pobouření v USA i jinde.

Poté, co Federální shromáždění 21.2.1991 vyloučilo emigranty z okruhu osob, kterým se bude vracet zabavený majetek, obrátila se v USA spousta lidí na vysoce postavené veřejné činitele včetně prezidenta Bushe. Poslanci William O.Lipinski a Henry J.Hyde mu navrhli, aby v případě, že restituční zákon nebude změněn, podnikl „disciplinární akci proti čs.vládě úměrnou ztrátám našich občanů“. Osmnáct členů amerického Kongresu zaslalo prezidentu Havlovi protestní dopis. Někteří krajané se chystají podat žalobu u místních soudů. Pro ČSFR to bude velmi špatná reklama. Může to skončit třeba i zabavováním letadel ČSA, která přistanou ve Spojených státech; že to nejsou tak docela plané obavy, poznal v nedávné době Írán.

Zradili jste - nic nedostanete

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

S dvouměsíčním zpožděním se v newyorských krajanských novinách konečně objevilo Stanovisko čs.velvyslanectví k zákonu o rehabilitaci. Podle jeho litery nedostanou emigranti za utrpěné škody žádnou náhradu. Majetek bude navrácen „pouze lidem, kteří se mohou aktivně podílet na jeho ekonomickém využití. Jsou to ti, kdo reálně v ČSFR žijí nebo se tam natrvalo vrátili“. Takový argument naprosto odporuje americkému chápání soukromého majetku. I kdyby Američan odjel z USA třeba…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc