Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Týden v ČNR

Týdenní přehled dění v ČNR.

• Ve znamení příštího státoprávního a územně správního uspořádání České republiky se neslo jednání 18.schůze České národní rady, které začalo v úterý 23.dubna. Tento pátý bod se prolínal mezi ostatní od středy 24.dubna až do pátku 26.dubna. Mezi především politickým rozhodnutím a podobě ČR schválili poslanci vládní návrh zákona ČNR o působnosti orgánů ČR ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby pro účely podnikání a o Fondu národního jmění. Značné množství připomínek vyvolalo projednávání návrhu zákona ČNR a o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí, známého spíše jako zákon „o majetku obcí“.

Tento návrh začali poslanci projednávat už v úterý 23.dubna a podařil se jim schválit až ve středu po zhruba desetihodinovém jednání. Ze zákona vyplývá, že dřívější malé provozovny národních výborů půjdou vesměs do privatizace. Do vlastnictví obcí přejdou na základě zákona nezastavěné pozemky, pozemky zastavěné stavbami ve vlastnictví fyzických osob a stavby s pozemky tvořícími se stavbou jeden funkční celek, které obce vlastnily k 31.prosinci 1949, pokud jsou ve vlastnictví ČR.

• Ve středu 24.dubna se již začaly ve velkém přehazovat jednotlivé body programu. Místo návrhu na řešení státoprávního a územně správního uspořádání ČR se začal projednávat návrh skupiny poslanců na vydání zákona ČNR, kterým se upravují podmínky prodeje a rozšiřování tiskovin a jiných předmětů způsobilých ohrozit mravnost. Tento bod byl přerušen,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].