Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Soukromá výroba a přeškolování

Do Prahy přijel minulé úterý na jednodenní návštěvu švédský ministr financí Allan Larsson. Jeho cílem bylo seznámit se s hospodářskými záměry našich ministrů a s podobou, jakou dnes má čs.reforma.

Do Prahy přijel minulé úterý na jednodenní návštěvu švédský ministr financí Allan Larsson. Jeho cílem bylo seznámit se s hospodářskými záměry našich ministrů a s podobou, jakou dnes má čs.reforma. Jako ministr financí své země je jedním z guvernérů Evropské banky pro obnovu a rozvoj, kterou 15.dubna v Londýně oficiálně zakládá 40 zemí. Švédsko do ní přispívá podle stanoveného klíče částkou 290 miliónů US$ a obsazuje dokonce místo jednoho z místopředsedů.

K čs.ekonomice se švédský ministr necítil po tak krátkém pobytu oprávněn se vyjadřovat, hovořili jsme proto o hospodářství jeho země, kterou po dlouhá léta vedou (s přestávkou období 1976–82) sociální demokraté.

Ve Švédsku i v jiných zemích panuje dost rozšířený názor, že švédský model se vyčerpal a že švédští obyvatelé si přejí změnu?

Sám termín švédský model nevznikl u nás, ale v cizině. Když se řekne model, dělá to dojem, jako by šlo o něco jednou provždy daného. Naše situace se ale stále mění. Ten termín je zavádějící i tím, že vnuká představu, jako by náš systém mohla nějaká jiná země přebrat. Což nelze. My vycházíme z našich vlastních zkušeností a institucí, a ty není možné přenést jinam. Já na žádné modely, které by šlo převzít, nevěřím.

Švédsko má nicméně dost specifický způsob organizace společnosti a ekonomiky?

Ano. Nazývejme to spíš švédským procesem rozvoje. Ten se podle nás vyznačuje kombinací výrobní pružnosti a zabezpečením určitých jistot…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].