Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nevyzraďme nic, co víme: mlčenlivost chrání nás

Ve čtvrtek 5.dubna 199O se v budově Obvodního soudu pro Prahu 1 konalo občansko-právní řízení ve věci žaloby Stanislava Devátého proti ÚV KSČ.

Ve čtvrtek 5.dubna 199O se v budově Obvodního soudu pro Prahu 1 konalo občansko-právní řízení ve věci žaloby Stanislava Devátého proti ÚV KSČ. Stranický tisk Aktuální politické informace (API) totiž v čísle 3/1989 uveřejnil nepravdivou zprávičku, že S.Devátý byl „již třikrát soudně trestán pro trestné činy opilství, ublížení na zdraví a vydírání“. Postižený okamžitě žádal omluvu, ale až do listopadu se nic nedělo. Po ztrátě vedoucí role bylo další mlčení vyloučeno, nicméně ústřední výbor našich komunistů nespěchal. V devátém čísle API sice zveřejnil na dané téma článek, který však lživou informaci z č.3 nejenže nepopírá, nýbrž v konečném důsledku ještě rozvádí.

Záležitost měl tedy vyřešit soud. Termín byl stanoven na únor 1990, ale žalovaná strana se nedostavila. Zástupce ÚV KSČ nyní uvedl, že šlo o „nedopatření“: vzhledem k „reorganizaci stranického aparátu“ prostě nikdo z kompetentních úředníků o jednání „nevěděl“. Co se podstaty sporu týče, souhlasil reprezentant KSČ s omluvou a na dotaz, z jakých zdrojů při publikaci své lži vycházeli, prohlásil doslova: „Ani nevím, odkáď ta informace o Stanislavu Devátém pochází. Neznáme původce.“ Nestálo by to za pozornost - na různá svinstva a následnou kolegiální mlčenlivost jsme si u naší státní strany za ta léta celkem zvykli. Avšak vzhledem k její dnešní závratné kariéře z bachaře na strážce demokracie se té průhledné nevědomosti zdá trochu příliš.V sobotu 7.dubna uspořádalo divadlo Semafor diskusní večer věnovaný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].