Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Opozice je umění nemožného

Ještě letos stálo jedno číslo moskevského týdeníku Ogoňok 2 Kčs. Od ledna činí předplatné na celý rok 2.870 Kčs. Děje se tak v době, kdy roste hlad po informacích od našeho východního souseda. Za této situace dosud zaujímá zcela výjimečné postavení samizdatový týdeník Express-chronika.

Alexandr Podrabinek, narozen r.1952. Původně lékař První pomoci. V roce 1977 dokončil knihu Karajuščaja medicina (Represivní zdravotnictví) o zneužívání psychiatrie k politickým účelům. V lednu 1978 KGB předkládá A.Podrabinkovi, jeho bratru a otci ultimatum: buď neprodleně opustí SSSR, nebo budou Alexandr a jeho bratr Kirill zatčeni. Rozhodování bylo těžké, ale už za několik dní Alexandr na tiskové konferenci pro zahraniční novináře prohlásil, že dává přednost vězení před odchodem z vlasti. Kirill je zatčen neprodleně, Alexandr v květnu 1978 a odsouzen k 5 letům vyhnanství. V roce 1980 zatčen v Jakutské „ssylce“ podruhé. Dnes je šéfredaktorem samizdatové Express-chroniky.

Vaše noviny patří v SSSR k posledním, které nejsou oficiálně registrovány. Co z toho pro vás vyplývá?

Začnu zápory. Značně to komplikuje naši pozici. Zpola legální existence je značně drahá záležitost. Nemáme totiž právní status, což nám znemožňuje racionální hospodářskou činnost. Nemůžeme si třeba normální cestou pronajmout či koupit redakční prostory, nemůžeme vybudovat efektivní systém distribuce, organizovat předplatné pro všechny zájemce. Nemáme ani bankovní konto, a proto neposkytujeme bezhotovostní zúčtování. To je jen malá část problémů, před nimiž nyní stojíme. Za předpokladu oficiální registrace by byly snadno řešitelné, brání tomu však některé významné okolnosti. Je to otázka principiální pozice. Pokud se totiž u mocenských orgánů dáme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].