Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Omnipol - černé divadlo

V prvních měsících činnosti vlády národního porozumění a po nástupu Václava Havla do funkce prezidenta přišlo Československo s celou řadou návrhů a iniciativ, které na čas upoutaly pozornost civilizovaného světa.

V prvních měsících činnosti vlády národního porozumění a po nástupu Václava Havla do funkce prezidenta přišlo Československo s celou řadou návrhů a iniciativ, které na čas upoutaly pozornost civilizovaného světa. Základní ideou všech těchto návrhů byla Havlova teorie o nedělitelnosti svobody a o odpovědnosti každého demokratického státu i každého z nás za porušování lidských práv kdekoliv na světě. Pro celý svět to bylo zajímavé zejména proto, že jsme, ať už formou vývozu zbraní, nebo přímou vojenskou pomocí, podporovali různé teroristické organizace a diktátorské režimy. Československý program konverze zbrojní výroby byl nepochybně motivován snahou zlepšit naši mezinárodní prestiž. Nyní, deset měsíců po listopadu, již nikoho nezaujmou okouzlující projevy nesené v duchu humanismu, ale každého budou zajímat fakta a informace, které si zpravodajské služby mohou snadno ověřit. Z těch nepochybně vyplyne jedna smutná skutečnost: zatím se neuskutečnily téměř žádné změny. Konverze se sice začíná připravovat, ale pomalu, váhavě a zdrženlivě. Je to pro nás nebezpečné zejména proto, že vývoj v oblasti obchodu se zbraněmi je pro většinu států nejspolehlivějším indikátorem změn, k nimž u nás došlo.

Situace je asi taková: v příslušných institucích nejenže se nic nezměnilo, ale dokonce se zdá, že kontrola jejich činnosti zcela ustala. V této souvislosti nezní výroky některých našich oficiálních mluvčích, kteří se nás snaží přesvědčit, že různé tajuplné smlouvy a kontrakty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].