Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kanadský žabomyší export

Krátce po tom, co jsem se stal redaktorem Nového domova, dostal jsem i pozvánku na setkání s ministerským předsedou P.E.Trudeauem.

Krátce po tom, co jsem se stal redaktorem Nového domova, dostal jsem i pozvánku na setkání s ministerským předsedou P.E.Trudeauem. Dodnes mám na toto setkání jednu vzpomínku: vystoupil zde také dr.Jozef Kirschbaum, muž se zajímavou minulostí, a požádal, aby Kanada zavedla povinnou vojenskou službu. Sklidil zdvořilý potlesk, protože je to muž i v Kanadě vážený. Vlastně byl. Až do okamžiku, kdy o něm jedny kingstonské noviny přinesly čtyřicetistránkovou reportáž. Tam mohl kanadský čtenář vidět dr.Kirschbauma, jak hezky hajluje v uniformě Hlinkových gard. Nyní, když v Kanadě začali stíhat válečné zločince, by se rád vrátil na Slovensko. Pro svou minulost má, chudák, problémy s cestováním, nikde o něj moc nestojí, ale minulý týden ho prý chtěly „jisté skupiny“ pozvat na Slovensko. Se všemi poctami.

P.E.Trudeau se tehdy nad starcovou pošetilou žádostí pousmál. Život šel dál a v Kanadě dál vycházel časopis Kanadský Slovák, oplývající skvělými myšlenkami - například že Masaryk nechal sestřelit Štefánika a že Pražské jaro nebylo Pražské, ale Bratislavské. Tato teze byla obzvlášť zajímavá: šlo o národně osvobozenecký boj Slováků a ti hajzlové Češi na ně zavolali Rudou armádu. V kolaborantské vládě prý nebyl ani jeden Slovák, protože Biľak je Rusín a Šalgovič byl Chorvát. A co teprve teorie profesora Vnuka z Austrálie, který za vrchol světových dějin považuje 14.březen 1939 v Bratislavě!

Zase jsme se usmívali jako náš bývalý kanadský ministerský předseda. 14.března se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].