Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Speciál

Dejme dětem šanci uniknout z Titaniku

S primářem dětského oddělení ostravské nemocnice a obezitologem Janem Boženským o dětské obezitě jako časované bombě, rozevírajících se „stravovacích“ nůžkách mezi vrstevníky a vymizení přirozeného pohybu z bodu A do bodu B

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

V roce 2030 bude podle odhadů třetina Čechů obézních. Nadváze a obezitě dnes navíc čelí čím dál více dětí, není výjimkou, že třeba v pěti letech má předškolák dvojnásobek váhy, než by vzhledem ke své výšce měl mít. Způsobuje tenhle nepříznivý stav přístup k energeticky bohaté stravě a absence spontánního pohybu? „Jednoznačně. Největší hrozbou pro děti jsou lehce dostupné energetické nápoje a slazené limonády. Závislost na cukru ve výsledku znamená, že do sebe dítě dostává až 25 kilogramů cukru ročně,“ říká pediatrický obezitolog Jan Boženský. „Na neutěšeném stavu svých dětí nese vinu jednoznačně rodina, kde často není vůle změnit jídelní návyky. Doufat, že z toho dítě vyroste, je alibismus rodičů,“ dodává. 

Když se vrátíte v čase: kdo měl snazší cestu k obezitě – vaše generace, nebo ta současná?

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].