Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ztratit kontrolu může být i léčivé

Tomáš Páleníček: psychiatr a neurovědec

Tomáš Páleníček
Tomáš Páleníček

Být pod vlivem psychedelických látek, ztratit při tom kontrolu nad svými myšlenkami a pocity a své vlastní tělo pozorovat jakoby zdálky, to může znít pro hodně lidí jako docela nepříjemná noční můra. Pro člověka, který trpí depresí, ale taková zkušenost může být překvapivě léčivá, tvrdí psychiatr, terapeut a neurovědec Tomáš Páleníček. Páleníček je součástí skupiny terapeutů, kteří se pacienty s depresí snaží léčit za použití psychedelických látek, jako je ketamin a psilocybin. Tato metoda je zatím v Evropě jen málo rozšířená a Česko patří v této oblasti mezi pionýry, podle Páleníčka ale lidem s duševními chorobami nabízí velkou naději. Hlavní výhodou psychedelik oproti klasickým antidepresivům jsou podle Páleníčka jejich rychlý nástup účinku a také jejich schopnost zásadně změnit pohled člověka na vlastní život a obtíže během psychedelického zážitku.

Zkoumáte psychedelika, jejichž požití vede ke změněným stavům vědomí. Stává se vám, že se vás lidé ptají, jestli sám tyto látky konzumujete?

Příliš se to nestává, když se ale někdo zeptá, tak netajím, že ty zkušenosti mám. Mládí jsem prožil v kultuře uvolněných devadesátých let, kdy bylo běžné s těmi látkami přijít do kontaktu i mimo rámec nějakých klinických hodnocení a léčebných účelů.

Může vám tahle osobní zkušenost při vědeckém studiu psychedelik pomoci?

Pro porozumění tomu, co psychedelika dělají s naším vnímáním a prožíváním a jak s nimi…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].