Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

5. Jak se dostat na Oxford

Mít samé jedničky a vybočit z davu

Nejstarší, nejprestižnější
a nejlépe hodnocená vysoká škola. • Autor: Getty Images
Nejstarší, nejprestižnější a nejlépe hodnocená vysoká škola. • Autor: Getty Images

Na proslulé britské Univerzitě v Oxfordu studuje každý rok podle statistiky třicet až čtyřicet Čechů, a ať už jsou na kterémkoli z jejích rozmanitých oborů, naprostá většina z nich to dotáhne až k diplomu. Splnit si sen o vzdělání na jedné z nejkvalitnějších a nejstarších světových vysokých škol je tak nejen možné, ale existuje i celkem slušná šance v tom uspět.

Neříkej, ale ukaž

V porovnání například s většinou oborů Univerzity Karlovy jsou zkoušky na Oxford komplexnější, nestačí jen projít testem, případně osobním pohovorem. Přihlášky se podávají přes webové stránky školy a zájemce o studium – ať už bakalářské nebo magisterské – musí nejdříve sepsat v angličtině tzv. personal statement, jinak řečeno motivační dopis. Na internetu je lehko k nalezení řada doporučení, jak ho sestavit, na tohle téma existují i knihy (So You Want to Go to Oxbridge), podle českých absolventů školy je ale dobré dodržovat jedno základní pravidlo.

Je dobré se držet tradičního anglického „neříkej, ale ukaž“. (Radim Lacina)
Je dobré se držet tradičního anglického „neříkej, ale ukaž“. (Radim Lacina)

„V angličtině se traduje ‚neříkej, ale ukaž‘ – a je dobré se toho držet,“ říká Radim Lacina, který na Oxfordu vystudoval bakalářské studium lingvistiky a filozofie. „Čili daleko lepší než psát, že tu školu a obor chci studovat proto a proto, že jsem jí fascinovaný, je popsat, že už má člověk v daném oboru něco za sebou. Prostě ukázat, že dělal něco navíc ve srovnání s ostatními. Může to být rozmanité, od…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].