Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

16. Jak se poprat s prokrastinací

Snězte žábu a začněte žít

Nedalo by se aspoň chvíli prokrastinovat drbáním? • Autor: Profimedia
Nedalo by se aspoň chvíli prokrastinovat drbáním? • Autor: Profimedia

Morem 21. století je odkládání povinností a úkolů. Dá se léčit.

V sobotu ráno jsem se rozhodla splnit jeden zásadní úkol: napsat tento článek, který je potřeba za tři dny odevzdat do nového speciálu Respektu a v týdnu na něj nebudu mít čas. Až do nedělního odpoledne jsem tak stihla uklidit celý byt, jít si zaplavat, vidět čtyři díly seriálu Vedoucí katedry na Netflixu, objednat si nové kalhoty do práce, přečíst asi padesát tweetů (a také napsat a smazat jeden svůj) a bezmyšlenkovitě projíždět Facebook, kde jsem skoro půl hodiny strávila na sestřihu vtipných přeřeků politiků, které sdílel jeden můj známý. Jak už je čtenáři pravděpodobně jasné, do psaní článku jsem se pustila až v ten nejposlednější možný termín, v neděli večer.

Prokrastinace neboli chorobné odkládání úkolů a povinností je fenomén, se kterým se čas od času potýká každý z nás, píší se o něm knihy, pořádají konference a firmy se snaží zjistit, jak motivovat své zaměstnance, aby polovinu pracovní doby nestrávili brouzdáním po sociálních sítích. Neplatí přitom rozšířený předpoklad, že prokrastinace nemá nic moc společného s leností, vyhýbáním se práci nebo se špatným plánováním času. Je to emoční problém, a jeho řešení tudíž tkví ve znalosti mechanismů regulace našich emocí, bez nichž se nám z odkládací pasti bude unikat jen těžko.

Jít domů včas

Nejedná se o nic nového, problém s prokrastinací měli už naši předkové. Univerzita v Torontu nedávno zveřejnila hieroglyfy datující se…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].