Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zemanovi příznivci a Babiš napadli novináře

Incident v prezidentově štábu by měla rychle začít vyšetřovat policie

Autor: Lukáš Prchal
Autor: Lukáš Prchal

Příznivci prezidenta Miloše Zemana napadli ve volebním štábu novináře ze Seznamu, Novy a České televize. Shodili jim kameru a fotoaparáty, dvakrát je udeřili pěstí, další novinářku táhli z místnosti. „Nemáš právo mě fotit, jste novinářský hyeny,“ křičel jeden z rozvášněných mužů.

Média se snažila natočit incident, kdy se opil publicista přispívající do Parlamentních listů a člen KSČM Milan Rokytka. V tu chvíli již Zeman nebyl na místě přítomný. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček k tomu řekl: „Vůbec mě to nezajímá.“ Jak zjistilo Aktuálně.cz, muž který napadl novinářku,  se jmenuje Jan Šolta. Píše na dezinformační servery, přednáší na diskusích na podobná témata.

Krátce před tím zaútočil na novinářku DVTV Emu Smetanu premiér Andrej Babiš. Na tiskové konferenci k prezidentským volbám se ho zeptala, jestli přehodnotil svůj postoj k Miloši Zemanovi, když o něm říkal, že je mužem minulosti, a nyní ho podpořil. Babiš jí nejdřív vytknul, že není objektivní, a když Smetana trvala na konkrétnější odpovědi, zaútočil na její matku Moniku Pajerovou.

Nelíbilo se jim, že natáčím. Jeden z nich se obrátil, zaútočil na mě nejprve slovně a pak i fyzicky. Natlačil mě na pult, kde před tím bylo občerstvení a pak mi vyrazil telefon z ruky,“ uvedla Pavlína Kosová (@pavlina_kosova)https://t.co/wFru3zRsTc— Seznam Zprávy (@Seznam_Zpravy)

Nelíbilo se jim, že natáčím. Jeden z nich se obrátil, zaútočil na mě nejprve slovně a pak i fyzicky. Natlačil mě na pult, kde před tím bylo občerstvení a pak mi vyrazil telefon z ruky,“ uvedla Pavlína Kosová (@pavlina_kosova) https://t.co/wFru3zRsTc

— Seznam Zprávy (@SeznamZpravy) January 27, 2018
2018

Ta neměla s otázkou nic společného, ale Babiš se pokusil redaktorku zpochybnit přes kredibilitu její rodiny. Řekl, že se může vyjádřit k tomu, jak ona i její rodina přistupuje k referování o něm. „…paní Pajerová, která se stala ze svazačky cestou na Albertov revolucionářkou,“ řekl Babiš. Premiér se novinářce soukromě omluvil - ale to je takřka totéž, jako by to neudělal. Pokud tak neučiní veřejně, podílí se na radikalizaci společnosti a na dalším, možná ještě tvrdším napadání novinářů, než se stalo v Zemanově štábu.

Novináři by si měli být přituhování vědomi: doba se mění a je třeba brát ho jako fakt. Nikoliv ale fakt, s nímž se smíří. Měli by se mu postavit při své práci: když politik odmítne nějakému novináři odpovědět na dotaz, další by ho měl zopakovat, dokud dotyčný nezodpoví.

Ale nejen novináři by měli útoky jasně odmítnout. Počínaje tím, že incident v Zemanově štábu by měla rychle začít vyšetřovat policie. Násilí nelze tolerovat, když se mu nepostavíme, brzy se začne projevovat v silnější formě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].