Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt získal dokument EU o Babišově střetu zájmů. Text mluví jasně

Když u Babiše trvá zájem na fungování Agrofertu, firma nemá nárok na dotace

Babišova pozice premiéra není podle nových předpisů EU slučitelná s tím, aby Agrofert pobíral peníze z evropských fondů. • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Babišova pozice premiéra není podle nových předpisů EU slučitelná s tím, aby Agrofert pobíral peníze z evropských fondů. • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Andrej Babiš by měl buď zpřetrhat všechny své dnešní vazby na Agrofert, nebo se firma bude muset vzdát čerpání evropských dotací. Jiné řešení nynější situace kolem českého premiéra neexistuje.

Vyplývá to ze stanoviska, které o Babišově střetu zájmů vypracoval pro Evropskou komisi její právní servis. Respekt má dokument k dispozici. V sobotu o obsahu dokumentu informoval také německý deník Süddeutsche Zeitung, francouzský Le Monde a britský Guardian.

Dokument vznikl na žádost ředitelství Evropské komise pro regionální politiku, a to kvůli podezření, že Babišova pozice premiéra není podle nových předpisů EU slučitelná s tím, aby Agrofert pobíral peníze z evropských fondů.

Právní analýza toto podezření potvrzuje. Klíčová pasáž dokumentu začíná na straně 6, kde se právníci odkazují na nové evropské nařízení z letošního léta, konkrétně na jeho článek 61(3).

Ten stanoví, že „ke střetu zájmů dochází, je-li z rodinných důvodů, z důvodů citových vazeb, z důvodů politické nebo národní spřízněnosti, z důvodů hospodářského zájmu nebo z důvodů jiného přímého či nepřímého osobního zájmu ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí“.

Posudek právníků EK konstatuje, že Andrej Babiš je v pozici takzvaného beneficienta – tedy laicky řečeno někoho, kdo má prospěch z fungování svěřenských fondů, do nichž loni svůj Agrofert vložil. „Smyslem fondů je řídit společnost Agrofert a Agrofert group a chránit zájmy zakladatele fondů (tedy pana Babiše),“ konstatuje dokument. Dále pak uvádí, že v takové situace nehraje roli, jestli Babiš nyní fungování Agrofertu nějak ovládá. Důležité je, že má zájem na tom, aby se fondům a firmě dařilo. To je podle stanoviska naplněn „hospodářský zájem“ ze zmíněného článku finančního nařízení.

V dalším textu pak dokument uvádí, že je naplněna i klauzule o konfliktu zájmů „z rodinných důvodů“, a to kvůli angažmá Babišovy manželky Moniky.

Dokument dále vyjmenovává cesty, jak by střet zájmů šlo vyřešit. To by pro Babiše znamenalo buď zpřetrhat veškeré na Agrofert tak, aby z jeho fungování dál neprofitoval. Anebo nečerpat dotace. Další možností by pro Babiše mohlo být vzdát se v politice všech rozhodování, kde by se mohl ve střetu zájmů ocitnout, to je ale podle dokumentu u premiéra sotva možné.

Dokument také zmiňuje, že dohled nad dodržováním regulí je v první řadě záležitostí národních orgánů, které dosud Babišovu dvojkolnou pozici tolerovaly a proplácení dotací schvalovaly.

Analýza právníků Evropské komise k Andreji Babišovi by Jan Růžička on Scribd

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].